Kosaram

Items filtered by date: április 2018

Szülő értekezlet - oktatás, amiről eddig álmodni se mertem

  • Published in Blog
  • Published in

Manófül 5,5 éves, otthon nagycsoportos lenne, itt Abu Dhabiban egy amerikai iskolába jár, ahol ez már iskola előkészítőnek felel meg és már az iskola épületében van. Jövőre már elsős lesz, csak úgy, mint otthon is. A különbség az, hogy itt már ebben a korban játszva tanítják őket a számokra, betűkre, számolni, írni és olvasni (angolul, és arabul). Úgy, hogy nekik fel sem tűnik, hogy tanulnak, csak az, hogy milyen büszkék rá, hogy ők ezt már tudják. Már tud írni szavakat, sőt mondatokat is, és nem az számít, hogy amit ír, az milyen szépen van kanyarítva, és hogy kilóg –e a sorból az a betű, csakis az számít, hogy értse, hogy mit írt le, és hogy próbálja meg hallás után leírni, úgy, ahogy ő gondolja, mellé pedig rajzolja le, amit írt. Nem gyakorolja napokon, sőt heteken át egyes betűk írását addig, amíg meg nem utálja leírni, nem karikázzák be pirossal, ha kilóg a sorból, nem…

A szülői értekezleten egyesével találkozik a tanárnő a gyerekek szüleivel 10 perces egységekre bontva. Előveszi a gyerek mappáját, amiben össze vannak gyűjtve a munkái. Elővesz egy táblázatot és megmutatja milyen területen hol áll és mi az elvárás és mikorra. Például az abc betűi közül októberben 15-öt, decemberben 20-at tudott, márciusban már majdnem az összeset, de a d-t és a b-t még keveri. És addig gyakorolják minden egyes gyerekkel egyénileg, és kisebb csoportokban amíg az összes gyerek az összes betűt meg nem tanulja. És ez ugyanígy megy a számokkal, a számolással, az alakzatokkal és az olvasással is. Nem baj, ha valaki lassabban, valaki gyorsabban tanul, az adottság, de a tanár feladata az, hogy megtanítsa, megtanítsa mindenre. Hihetetlen ez a hozzáállásbeli különbség. Nem az van, hogy azt mondja a tanár: „én leadtam a tananyagot miért nem tanulta meg? Gyakoroljon vele otthon az anyja…”

Heti szinten kapunk fotókat és kis videokat az iskolai munkájukról, kicsi életképeket, amiből mégis fogalmunk van arról, hogy miket is csinálnak nap, mint nap. Egy applikációval a mobilomon látom, letölteni nem tudom a személyiségi jogok védelme miatt (Abu Dhabiban ha az ember hozzájárulása nélkül használod a fotóját, azért be is börtönözhetnek, épp ezért nem igazán fogtok itt látni tőlem iskolás gyerekes fotókat…). Az egyik ilyen videot, amikor végignéztem, kiszöktek a könnyeim.

A gyerekek (5-5,5 évesek) a szőnyegen ülnek az interaktív tábla előtt, mindegyikük kezében tábla, törlő pompom és alkoholos filc. Az interaktív táblán a matek feladat: 4+3= . A feladatot együtt olvassák fel, utána nagy csend és mindenki számol és körmöl. A tanárnő megkérdezi, hogy mindenki végzett –e. Utána visszaszámolás és az interaktív táblán megjelenik az eredmény. Minden gyerek boldogan emeli a feje fölé a tábláját és mutatja rajta a 7-es számot. Közben ezt kiabálják kórusban először magukra, utána egymásra mutogatva.  „Okos vagyok. Okos vagy. Okosak vagyunk.”

(I am so smart.) Igazából az eredeti fordítás „Annyira okos vagyok.” – de ezt valahogy nagyon idegennek éreztem magyarul leírni, most, hogy belegondolok talán pont ez az az önbizalom hiány, amit nálam a magyar iskolarendszer alapozott meg??? Hát nem más, amikor nem azt hallja a gyerek egész nap, mint az én időmben, még ha ő tudja is a feladatot, hogy „Jajj Józsika de buta vagy, még ezt sem tudod, miért nem gyakoroltad otthon???”

Hanem ő maga ordítja hangosan, hogy „ANNYIRA OKOS VAGYOK!!!”

Újabb Mama-Baba Padot adtunk át

  • Published in News
  • Published in

Egy újabb álmunk vált valóra azzal, hogy átadásra került Húsvét másnapján a Láthatatlan Munka világnapja alkalmából, A Fiatal Családosok Klubjának Egyesülete és a Belváros Önkormányzata támogatásával Budapest Belvárosában, a Honvéd téri játszótéren elsőként, profilunkhoz híven egy szintén praktikus és hiánypótló, a szoptatást és a babagondozást segítő speciális pad, a „Mama-Baba Pad”.  

 

A Mama-Baba pad átadón olyan ismert édesanyák is megtiszteltek minket a jelenlétükkel, akik nagyon közel állnak a Monello baby&more szívéhez.

Bárdosi Ildi, Maja babával érkezett és elmondta, hogy milyen nagyszerű kezdeményezésnek tartja az ilyen Mama-Baba Padok létesítését, hiszen milyen fontos, ha megfelelő helyen, kényelmesen tudja az anyuka megszoptatni a babáját miközben láthatja, hogy a nagyobb gyermeke nyugodtan játszik.

Dobó Ági, Bubu és Nini édesanyja szívesen vett részt az átadón, mert örül, ha az ehhez hasonló kezdeményezésekkel kapcsolatban  a hangját hallathatja hiszen elképesztően kemény munkának tartja, amit az édesanyák napi 24 órában az év 365 napján végeznek. Ez pedig pont egy olyan létesítmény, ami segíti az anyukák mindennapjait.

Marton Adrienn felelevenítette fiai, Maxim és Noel pici korát, és nagyon örült neki, hogy most már az anyukáknak lehetősége van ilyen Mama-Baba padok használatára.

 

Az esemény ötletgazdájaként fantasztikus élmény látni, amikor megvalósul az ami előtte csak gondolatban, papíron szerepelt addig. Egy olyan praktikus és hiánypótló dolog, amivel a környéken élő anyukák mindennapjait tudjuk segíteni.

Praktikus és hiánypótló baba-mama textil termékek gyártójaként, az anyukák visszajelzései alapján pontosan tudjuk, hogy mekkora szükség van az ilyenfajta kezdeményezésekre. Hiszen mi épp olyan egyedi termékeket gyártunk, mint amilyen ez a pad is, termékeink között szerepel az alábbi képen is látható, a diszkrét szoptatás segítő Szoptatós Poncsó, a szoptatás kényelmét fokozó Szoptatós Karpárna és az egyik legismertebb termékünk a pihe-puha anyagáról és az „álompor hatásáról” híres Babamelegítő Kiscsillag is.

 

A Mama Baba Padot az eseményen már fel is avatták az anyukák. Kényelmesnek érezték a szélesített karfát szoptatás közben, a pelenkázó pedig a nagyobb babák számára is megfelelő méretű volt.


 

A Fiatal Családosok Klubjának Egyesületének alapítója, Újbuda alpolgármestere, Király Nóra elmondta, hogy 5 gyerekes édesanyaként pontosan tudja, hogy mit jelent, ha az édesanyák és a babák otthonukon kívül is kényelmesen és komfortosan érezhetik magukat és hangsúlyozta az anyatejes táplálás fontosságát, melyet ezzel az egyedülálló baba gondozást segítő újdonsággal szeretnének támogatni.

A Monello baby&more tulajdonosaként fontosnak tartjuk az anyukák visszajelzését a Mama Padra, épp úgy, mint ahogy a termékeinkre is. Hiszen a termékfejlesztéseink során is bevonjuk az anyukákat, figyelünk a visszajelzéseikre, hogy ezeknek megfelelően tökéletesítsük a termékeinket.

Szeretnénk, ha ez a Mama Pad esetében is így lenne, várjuk a javaslatokat az újabb Padok kihelyezésére a helyszínt illetően is a Mama-Baba Pad Facebook oldalán és az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen mindenki megtalálhat minket.

Reméljük, hogy a jövőben minél több Mama Pad kerül átadásra az önkormányzatok, közösségi terek, baba-mama klubbok, éttermek támogatásával országszerte, nem csak a Láthatatlan munka Világnapja alkalmából.

Subscribe to this RSS feed
   A Monello baby&more© baba - mama termékek olyan praktikus, hiánypótló, minőségi designer textil megoldások, melyeket anyukák közreműködésével, az anyukák igényei szerint terveztünk meg.

Minden termékünk szerzői jogi védelem alatt áll.
 

Bejelentkezés vagy Regisztráció

fb iconLog in with Facebook